2016. jan 20.

Bányavakság (tragikomédia)

írta: S.a.n.s.
Bányavakság (tragikomédia)

plakat_9.jpg2016. január 6., szerda, 19:00
Pécsi Nemzeti Színház, Kamaraszínház

 Az alkalomról

Hirtelen kaptam egy szabad jegyet a Bányavakságra, mert valaki nem tudott elmenni. Mivel az egész annyira hirtelen történt, utánanézni sem tudtam a darabnak, így semmit sem tudtam róla. Nem baj, gondoltam, ha az előadás jó, ez nem jelenthet hátrányt. Mikor odaértem a Kamara előterébe, elolvastam a szereposztást. Tulajdonképpen megörültem, mikor láttam, hogy ez egy kooprodukció a kaposvári Csiky Gergely színházzal, gondoltam legalább megismerhetek új színészeket. Hát így vágtam neki az előadásnak.

2_2.JPG

A darab története

forrás: A Csiky Gergely Színház hivatalos honlapja

Egy kicsi erdélyi faluban vagyunk, valahol a világ végén. Magyarlakta vidék. Valaha a helyi bánya adott kenyeret az ittenieknek, de amióta a bánya bezárt, munka egy szál se. Van viszont alkohol, tétlenség és kelet-európai korrupció. A történet Ince, az alkoholista polgármester házában játszódik, mely házban együtt él testvérével, Iringóval. Előbbi lánya, Izabella a városi egyetemen tanul (Ince felesége autóbaleset áldozata lett, az autót Iringó vezette) – utóbbinak a férje tisztázatlan körülmények között meghalt. Polgármester-választás küszöbén vagyunk, Ince rendőrt hívott a városból, hogy vetélytársa, Izsák disznóságait leleplezze, és persze a sajátjait fedezze…

„Az igazi kihívás ez: frenetikus humorral, a szánandó hősök szeretetével sikerül-e a tragikum felemelő erejét bizonyítani. Vajon sikerül-e az elesett, elbukott, de szánandó és szeretnivaló embert felmutatni, sikerül-e a jót, de legalább annak vágyát felzengetni akkor, amikor körülöttünk és bennünk tarol a rossz.” (Bérczes László, a rendező)

A szereplők

szl.JPGA szereposztás összeállítása kifogásolhatatlan munka, mindenki egytől egyig tökéletesen passzolt a szerepre, ami az értékelésemben is meglátszik. A főszereplőt Szula László, a kaposvári Csiky egyik művésze játszotta. Még soha nem láttam semmiben Szulát, itt viszont Incét, a főszereplőt alakította. Szula nagyon jó színész, mind az alkoholista, mind a komolyabb részeket tökéletesen formálta meg, Tényleg sajnáltam, ahogy tulajdonképpen mélyről még mélyebbre csúszik a darab folyamán, és még a terve is a visszájára sül el. Remélem, láthatom mad még vendégszínészként Pécsen, ahol szintén ilyen jó alakításokat nyújt majd.
nysz.JPG

Iringót, Ince húgát Nyári Szilvia alakította, aki szintén a kaposvári színház tagja amellett, hogy több előadásban már a Madách Színházban is részt vett a fővárosban, illetve volt Elisabeth is a miskolci előadásban, az Operettszínház vendégművészeként. Tudva, hogy musicalszínész is, még jobban érdekelt a prózai arca. Itt sem csalódtam, Nyári Szilvia ebben is jól helyt állt. Iringó egy érdekes karakter, tulajdonképpen kiderül, hogy a férjét valószínűleg megölte, A balesetet, melyben pedig Ince felesége meghalt, szintén ő okozta. A sebhelyes arcú nő egy kicsit szánalomra méltó karakter: az elején úgy látjuk, hogy ő gondoskodik az alkoholista bátyjáról, ketten élnek a házban, és mos, főz, takarít, bevásárol, amíg testvére a birkákat kergeti szórakozásból. Később megtudjuk, hogy kivásárolta Ince részét a házból, így egyébként az egész az övé, és eladhatná és elköltözhetne, ha nem lenne a nyakán a testvére, akit azért is tart ki, mert (ahogy már említettem) ő vezette az autót abban a balesetben, melyben Ince neje meghalt. Ezt a karaktert nagyon jól hozza a kaposvári színművész, nagyon jó a veszekedős, és a szerelmes részekben egyaránt. Örülök, hogy láthattam őt is, remélem, majd egy kaposvári előadásban is megtekinthetem.
kf_1.JPGKöles Ferenc volt a pécsi társulat egyik képviselője. Eleinte, mikor megérkezik, azt gondoljuk, hogy egy rendes, becsületes rendőr, aki Ince segítségére érkezik a kis községbe. Rengeteg vicces jelenetet szül, amikor a román akcentussal beszélő rendőr Szécsi urat például rendre Szexi úrnak szólítja. A darab folyamán összebarátkozik Incével, és láthatjuk ahogy vonzódik Iringóhoz is, aki viszonozza a férfi érzéseit. Ezért esünk pofára, mikor a darab végén kiderül: Florin csak azért jött ide, hogy Ince és Iringó disznóságait leplezze, és mindkettővel való kapcsolata egy álca volt, egy talmi, hamis dolog. Ekkor azonban Ince, a megkeseredett polgármester és Izsák, a romángyűlölő magyar ellentétük ellenére összefognak, és közösen megtalálják a megoldást- kivágják a színészt. Köles teljesítményét sem fejtegetném soká, tökéletesen hozta az újabb román akcentusos szerepet (a Marica grófnő után), úgyhogy benne sem csalódtam, ismét kapott egy pirospontot.
ut.JPG

Urbán Tibor volt az a bizonyos "Szexi úr", alias Szécsi Izsák. Ez egy nagyon érdekes karakter: eleinte Incével is ellentétben áll, hiszen egymás ellen versengnek a polgármester választáson,s ez az ellentét addig megy el, hogy Izsák már a lakásán fojtogatja Incét. De miután Izabella, Ince lánya lefekszik Izsákkal, hogy elvigye őt Olaszországba, kissé meglágyul Izsák, főleg, miután céljuk közös: bosszút állni Florinon. Urbán Tibor újra nagyon jó volt, a pécsi társulat másik képviselőjeként színes foltja volt az előadásnak. Ismét bebizonyította, hogy ő egy igazán jó színész, a harsány karakterre pedig kifejezetten illő választás volt. Örülök, hogy pár éve visszatért a pécsi társulathoz, nagyon való ide, és nagyon örülök, hogy ilyen színészeink vannak, mint ő, vagy Köles Ferenc.gp.JPG
Grisnik Petra mint Izabella, Ince lánya szerepelt a darabban. Ez egy igazi városi cicababa karakter, akiről el sem hisszük, hogy valaha köze volt ehhez a már lepusztult községhez. A liba szerepéből Grisnik Petra szerintem mindent kihozott, amit lehetett, bár annyira nem rejt nagy lehetőségeket. Megtudjuk róla, hogy ahelyett, hogy egyetemre járna, már három éve egy szupermarketben takarít, és még a cigarettára is rászokott, pedig ettől a két dologtól apja nagyon féltette. A darab végén a jobb élet reményében Iringóval Olaszországba költöznek, így mindenkinek beteljesül a sorsa: ők Itália földjén kezdenek új életet, Ince börtönbe vonul, Florint megölik, Izsák pedig, mint községi polgármester folytatja az életét.

Összegzés

Nagyon jó ötlet volt, hogy ezt az előadást így a Kamarában láthatjuk, az intim térre való leszűkítés sokkal közelebb hozza a színészi érzelmeket a nézőhöz. Az ötszereplős dráma egy bizonyosan nagyon nehéz feladat, hisz amíg egy nagyszínpadi musical nagy táncos jelenetei könnyebben elvarázsolják az embert, itt öt embernek kell mindent elérnie. Ezt a színészek mind megteszik, és együtt egy fantasztikusat alkotnak.

3_1.JPG
A Bányavakság egy borzasztóan ambivalens érzéseket keltő darab: a néző egyszerre tud nagyokat nevetni, illetve sírni, sajnálni a szerencsétlen szereplőket, és gyűlölni az ellenszenves karaktereket. A Bányavirág megmutatja: Erdély közel sem az a hely, amit gondolunk róla, hogy ott a gyönyörű tájakon, a szépséges kis falucskákban és községekben az emberek vidáman járnak munkába, sőt. Pedig kiderül, hogy ebben a lepukkant községben mindenki alkoholista, mióta bezárták a bányát, és a munkanélküliségnél valószínűleg csak a lakók véralkoholszintje nagyobb. A Cziegler Balázs által alkotott díszlet valahogy befelé húz, valahol a Bánya szűkségére utal, illetve arra a beszűkültségre, amit a lakók helyzete okoz. És amellett, hogy ott vannak a közösségi problémák, mint a munkanélküliség, és az ezáltal okozott pénzhiány, addig léteznek az egyéni problémák is, a magány, az alkoholizmus, az unalom. Székely Csaba drámája talán azt mutatja be, hogy bár Erdélyben tényleg gyönyörű a táj, ugyanakkor az emberek ott is emberek, a szegénység pedig ott is egy létező probléma. A Bérczes László erőteljesen átérezhető rendezésében színre vitt mű gondolkodásra késztetheti a nézőt, illetve arra, hogy utánanézzen a Bányavidék-trilógia másik két elemének, a Bányavirágnak és a Bányavíznek, és azokat is megnézze. A Bányavirágot egyébként játsszák jelenleg is a Harmadik Színházban Pécsen, és a Bányavakság után valószínűleg elmegyek, és megnézem azt is.

Értékelés

a darab története   7
jelenetek   9
jelmezek   8
díszletek   7
színészi teljesítmények   10
humor/dráma - a mélység   9
szövegkönyv   9
világosítás, fényhatások   6
hangsúlyozás   10
összhatás   8

összesen : 83/100 pont, ami 83%-ot jelent

1_2.JPG

Szereposztás

Szerep

Szereposztás

Teljesítmény

Ince Szula László 10/10
Iringó Nyári Szilvia 10/10
Florin Köles Ferenc 9/10
Izsák Urbán Tibor 10/10
Izabella Grisnik Petra 10/10

Stáb

Író   Székely Csaba
Zene   Dresch Mihály
Díszlettervező   Cziegler Balázs
Jelmeztervező   Cziegler Balázs
Világítástervező   Memlauer Imre
Súgó   Tulik Tímea
Rendezőasszisztens, ügyelő   Krajcsovics Csaba
Segédrendező   Hatvani Mónika
A rendező munkatársa   Kiss Mónika
Rendező   Bérczes László

 A képek a Pécsi Nemzeti Színház hivatalos honlapjáról származnak

S.a.n.s.

 

Szólj hozzá

alkohol trilógia Pécs Erdély Székely Csaba Bányavakság Bányavidék Cziegler Balázs Grisnik Petra Szula László Dresch Mihály Kamaraszínház Bérczes László Köles Ferenc Pécsi nemzeti színház Urbán Tibor Tulik Tímea Nyári Szilvia Kiss Mónika Hatvani Mónika Krajcsovics Csaba Memlauer Imre